Nederland staat in de top 5 van koffieconsumptie. Wij drinken maar liefst 8,4 kilo aan vermalen koffiebonen per persoon per jaar. De redenen die hierachter schuilgaan zijn niet altijd hetzelfde. Op kantoor wordt koffie gezien als een prestatiemiddel. Sommige mensen zweren erbij. Ze kunnen niet functioneren ‘s ochtends zonder eerst een kopje koffie te hebben gedronken. Buiten de werktijd is het een drankje om helemaal tot rust te komen, gewoon thuis of op een gezellig terrasje. Heel verschillend zou je zeggen, hoe komt dat toch zo?

Waar komt koffie drinken vandaan?

 

Koffie heeft zich door de tijd heen over de hele wereld verspreid. De koffieplanten vinden hun oorsprong vermoedelijk in Oost-Afrika. Met name in de gebieden van Ethiopië en Sudan. De Jemenitische bevolking had dit al gauw door, en met een korte oversteek over de Rode Zee hebben ze zich te goed gedaan aan de bessen van de plant. Hier is ook de min of meer traditionele manier van brouwen ontstaan.

Vanwege de eetlust onderdrukkende werking is het vernoemd naar een Arabisch woord wat zoiets als ‘hongergebrek’ betekent. Zelfs toen al werd het gebruikt als prestatiemiddel. Dit woord is daarna via het Midden Oosten naar Europa overgewaaid. Uiteindelijk is het in Engeland bekend geworden als ‘coffee’. Inmiddels is het over de hele wereld een bekend product geworden, wat voornamelijk rond de evenaar wordt geteelt.

De bessen van de koffieplant worden bewerkt en gedroogd. Daarna is het tijd om ze te roosteren. Afhankelijk van de intensiteit van het roosteren krijg je andere koffiesoorten. De geroosterde ‘bonen’ worden daarna vermalen en gekookt. In deze laatste fase zijn toevoegingen van suiker, melk, honing en andere producten zeer geliefd.

Koffie drinken om te presteren

Het halen van een kopje koffie is een algemeen beeld op de werkvloer. Of het nu op kantoor is of in een werkplek, koffie hoort erbij. Vooral om de ochtend door te komen wagen veel mensen zich aan een gewone koffie, espresso of een van de andere varianten. Men wordt er alerter van en kan zich beter concentreren.

Dit effect is voornamelijk toe te schrijven aan het stofje cafeïne. Vernoemd naar het product waar het in zit is dit stofje verantwoordelijk voor het waakzaam houden van de hersenen. Geen wonder dat het het slaapgevoel weghaalt bij mensen die moeilijk op gang komen in de ochtend.

Bij een gemiddelde koffieconsumptie, zo tussen de 2 en 3 kopjes per dag, heeft het positieve effecten op het werktempo en de aandacht bij de werktaken. Wat het zo gemakkelijk maakt, is dat het snel in je bloed wordt opgenomen. Verder heeft het een goede uitwerking op het geheugen, wat ook zeer handig is tijdens de werkuren.

Cafeïnevrije koffie?

Het drinken van cafeïnevrije koffie is een prima alternatief. Zeker omdat de effecten ongeveer hetzelfde zijn. Er zit weliswaar minder cafeïne in dan normale koffie, helemaal onttrokken ervan zal het niet zijn. Zelfs in deze kleine hoeveelheden is het stofje in staat de menselijke hersenen te prikkelen, om zo actiever, scherper en sneller te zijn op de werkvloer.

Niet alleen voor concentratie

Koffie wordt vaak geassocieerd met het kantoor omdat dit vaak gedronken wordt op deze werkvloer. Toch hoeft het niet eens alleen bedoeld te zijn voor de concentratie. Wanneer er een fysiek actieve houding gevraagd wordt tijdens werk, zoals in de bouw of ambachten dan heeft koffie een stimulerende werking.

Voor sport heeft het zo z’n voordelen in de vorm van pijnverlagende effecten. Koffiedrinkers hebben een hogere pijngrens dan anderen, wat betekent dat je nét wat harder kan sporten dan normaal. Ook heb je tijdelijk minder last van verzuring van de spieren.

Ontspannen van een kopje koffie genieten

 

Wie ontspannen wilt genieten van een kopje koffie heeft keuze genoeg. In de loop van de jaren is er heel wat geëxperimenteerd wat betreft nieuwe mengsels en toevoegingen. Wereldwijd wordt het gezien als een standaard onderdeel in de sociale sfeer. Omdat het in het verleden al zo prominent aanwezig is geweest is het volledig geaccepteerd in de horeca maar ook in eigen huis.

Er zijn volledige cafés ingericht voor het maken en verkopen van koffie. Hier is er voor ieder wat wils, met de meest gekke smaken. De echte liefhebber komt hier volledig tot rust om te genieten.

Over smaak valt niet te twisten, daarom zijn er ook veel verschillende varianten ontstaan in de afgelopen decennia. Sommigen genieten al van het maken van een espresso. De barista’s perfectioneren de smaak en zijn iedere dag opnieuw op zoek naar iets lekkerders.

Tegenwoordig is koffie ook voor iedereen. Of je nou van koffie zonder suiker of melk houdt, of dat je lactose intolerant bent. Voor iedereen is een variant te vinden die ze aanspreekt. Dat het drinken steeds meer een genieten aangelegenheid is blijkt uit de cijfers. De verkopen van cafeïnevrije koffie stegen in 2016 bijvoorbeeld met 8%.