Er is niets lekkerder dan jouw zware werkdag even te onderbreken voor een vers bakkie. Wij koffieliefhebbers smachten naar het ‘zwarte goud’, zoals we dat zo mooi noemen. Toch is niet elke kop koffie hetzelfde. In onze eerdere blog heb je al het belang van een professioneel koffieapparaat gelezen, maar de bonen zijn net zo belangrijk. De koffiebonen zijn de benzine waarop ons lichaam de dag doorkomt. Maar hoe weet je nou dat je de perfecte bonen voor de koffieautomaat aanschaft? En wat zijn de perfecte koffiebonen voor op werk? Je leest het hieronder!
1. Hele bonen
Bij de keuze uit de diverse koffiebonen, kun je al gelijk zorgen dat je voor 50% goed zit. De helft is namelijk al gedaan wanneer je voor hele koffiebonen kiest. Ook al is voorgemalen koffie nog zo makkelijk, je loopt zóveel smaak mis, dat het een absolute no go is! De grootste vijand van de smaak van koffie is namelijk lucht. Wanneer je de buitenkant van een boon openmaakt – zoals het geval is bij voorgemalen koffie – wordt de smaak alleen maar gedempt. Hoe sneller je jouw koffie maakt na het malen, hoe meer smaak je aan jouw koffie hebt. Vooral met een professionele koffieautomaat wordt dit natuurlijk al voor je gedaan, dus er is geen reden om niet over te stappen op hele koffiebonen!
2. Houdbaarheidsdatum
Koffiebonen zijn over het algemeen lang houdbaar, maar het kan nooit kwaad om bij het kopen van jouw koffiebonen op werk de houdbaarheidsdatum goed in de gaten te houden. Natuurlijk zal je echt niet misselijk worden als de koffiebonen over de datum zijn, maar het is nou niet bepaald bevorderlijk voor de smaak. We zullen niet té technisch worden, maar het kan toch interessant zijn om hier een stukje achtergrond over te krijgen:
Wanneer een koffieboon de ‘braadomgeving’ verlaat, begint de samenstelling direct te veranderen. De boon begint kooldioxide vrij te laten van het roostproces, wat in het Engels ook wel ‘degassing’ wordt genoemd. Wanneer dit proces plaatsvindt, beginnen de diverse oliën in de boon te oxideren, waardoor de smaak verdwijnt. De versheid van koffiebonen is heel er subjectief, maar het liefst wil je jouw bonen een paar weken voordat de houdbaarheidsdatum verstrijkt malen.
3. Afkomst bonen
Wanneer je jouw koffiebonen voor op kantoor bij de plaatselijke supermarkt haalt, doe je er goed aan om te kijken waar deze bonen geproduceerd zijn. Er zijn een hoop factoren die bijdragen aan de smaak van jouw bonen, waarbij de smaak per land flink uiteenloopt. Randfactoren die een rol spelen bij de smaak van de bonen, zijn onder andere hoogte, samenstelling van de ondergrond, regenval en juist zonneschijn.
Over heel de wereld zijn er koffie producerende landen te vinden. Deze bevinden zich vooral op of rond de evenaar. Denk hierbij aan landen als Hawaii, Colombia, Brazilië, Kenia, Ethiopië en een Indonesië. Alhoewel ‘de beste smaak’ ook daadwerkelijk een kwestie van smaak is, is er onlangs toch een onafhankelijk test gedaan onder een aantal ‘kenners’. Hier is de volgende top 5 uit gekomen:
- Ethiopië
- Kenia
- Colombia
- Guatemala
- Costa Rica & Honduras
4. ‘Alarmsignalen’
Er zijn genoeg do’s als het aankomt op het kopen van koffiebonen, maar er zijn ook absoluut genoeg don’ts. We hebben een aantal signalen op een rij gezet waarbij de alarmbellen moeten gaan rinkelen.
‘100% pure koffie’
Koffie is eigenlijk altijd 100% puur. Wanneer de fabrikant het nodig vindt om dit er extra bij te vermelden, weet hij duidelijk niet waar hij het over heeft. Een betrouwbare fabrikant zal dit dan ook nooit vermelden.
Enorme aantallen
Het is verleidelijk om jouw koffiebonen groot in te kopen, daar je in verhouding een stuk minder kwijt bent. We zouden je alleen willen aanraden om dit zo min mogelijk te doen. Zie de koffiebonen voor op kantoor als het kopen van brood. Dit koop je als je het nodig hebt, want als je dit groot inkoopt, zit je toch maar met taai brood, dat je uiteindelijk weg moet gooien.
Al met al
Samengevat zijn er genoeg manieren om aan de perfecte koffiebonen voor op kantoor te komen. Zorg er allereerst ALTIJD voor dat je hele bonen koopt en geen voorgemalen bonen koopt. Kijk daarbij ook naar de houdbaarheidsdatum en zorg er voor dat jouw koffie uit land van gerenommeerde koffieproducenten komt. Daarbij moeten de alarmbellen gaan rinkelen bij ‘100% pure koffie’ en moet je niet enorme aantallen inkopen.