Er zijn verschillende soorten koffiebekers. Een koffiebeker kan zich vooral onderscheiden in materiaal, duurzaamheid, coating. Maar welke koffiebeker is nou het beste en de meest duurzame? Laten we eerst eens de cijfers in duiken: een gemiddelde kantoormedewerker drinkt op jaarbasis ongeveer 1000 keer thee of koffie. In diezelfde tijd belanden ongeveer drie miljard bekertjes in de prullenbak. Als deze niet verzameld worden, gaan ze rechtstreeks naar de afvalverbranding. Op dit gebied zijn er dus nog zeker wat stappen te maken omtrent duurzaamheid.

Wegwerp- of herbruikbare koffiebekers

Als het over koffiebekers gaat, komt al snel het duurzaamheidsaspect kijken. Er wordt al snel gedacht dat plastic of kartonnen koffiebekertjes slecht zijn voor het milieu, in tegenstelling tot een koffiemok van keramiek bijvoorbeeld. Het is zeker waar dat wegwerpbekertjes voor veel CO2 uitstoot zorgen doordat ze in grote hoeveelheden worden weggegooid en verbrand. Echter is de ecologische voetafdruk van een herbruikbare koffie mok veel hoger. Een herbruikbare koffie mok moet namelijk steeds afgewassen worden. Dit verbruikt meer water en chemische schoonmaakmiddelen per jaar dan je zou denken. Wegwerpbekertjes zijn dus in feite niet veel slechter dan vaste bekers.

Papier of plastic

Kartonnen bekertjes worden over het algemeen het meest gebruikt bij organisaties. Toch zijn de plastic bekertjes ook populair. Plastic komt alleen wat meer voor bij bijvoorbeeld sportverenigingen. Ze zijn namelijk wat goedkoper. Als we kijken naar duurzaamheid, is karton toch wel aan de winnende hand. Karton is beter te recyclen dan plastic.

Het grootste voordeel van plastic bekertjes is de lage prijs. Als er in grote voorraden ingekocht wordt is het aantrekkelijker om plastic bekertjes te kopen. Daarnaast zijn de plastic bekertjes ook gebruiksvriendelijker geworden. Door de ribbels rondom het plastic wordt de warmte beter verdeeld en zul je jouw handen minder snel branden. Daarnaast wordt er ook vaak een isolerende tussenlaag gebruikt. Met het oog op duurzaamheid is de plastic beker minder populair. Dit heeft betrekking op het feit dat wanneer plastic in de natuur beland, dit ontzettend slecht is. Veel slechter dan wanneer kartonnen bekertjes in de natuur belanden. Plastic kan namelijk niet biologisch worden afgebroken en blijft op die manier in de natuur liggen. Als we puur naar CO2-uitstoot kijken, is er weinig verschil tussen karton en plastic. Dit is ongeveer gelijk.

Het grootste voordeel van de kartonnen bekertjes is toch de gebruiksvriendelijkheid. Het drinkt lekkerder omdat het mondgevoel volgens veel gebruikers een stuk fijner is. Daarnaast is het ook prettig om vast te houden omdat karton van zichzelf beter isoleert dan plastic. Plastic compenseert dit door ribbels toe te voegen. Ondanks dat de kartonnen variant wat duurder is, wordt deze het meest gebruikt. Een ander groot voordeel is dat kartonnen bekertjes eenvoudig te bedrukken zijn. Op deze manier worden mensen op een positieve manier blootgesteld aan jou bedrijf. Dit geldt voor zowel de klanten als voor de eigen werknemers. Als we kijken naar duurzaamheid is karton ook beter dan plastic. Het is makkelijker te recyclen om vervolgens weer te gebruiken voor andere doeleinden.

Coatings

Een ander belangrijk aspect binnen de koffiebeker wereld zijn de coatings. Een coating is een soort beschermlaag die ervoor zorgt vloeibare stoffen niet door het bekertje heen kunnen komen. De binnenkant van de Halo-beker bestaat uit een composteerbare plastic genaamd PLA. PLA is gemaakt van melkzuur en niet gemaakt om te recyclen. Deze soort plastic is gemaakt van hernieuwbare stoffen als suikerriet of maïs. Daarnaast zijn er nog papieren bekers met een coating van plasticsoort PE, die van aardolie wordt gemaakt. Deze zijn wel geschikt op te recyclen. Als laatste zijn er ook nog zogeheten ‘bio’-PE coatings. Die net als PE gerecycled kan worden op aardolie basis. Het enige verschil tussen PE en ‘bio’-PE is de oorsprong.

Voor een bedrijf is het dus aantrekkelijker om te werken met PE-coatings. Een mooi voorbeeld is de Volksbank. Na een onderzoek naar circulaire oplossingen binnen het bedrijf zijn ze overgestapt van plastic bekers naar kartonnen koffiebekers met een PE-coating. Door een circulaire samenwerking met Future Lab zorgde zij ervoor dat ze in een jaar 2.000.000 koffiebekers lieten hergebruiken als grondstof voor hygiënepapier. Daarnaast reduceerden ze hun afval van 30% naar 15%.

De winnaar van de strijd in de koffiebeker wereld blijft onuitgesproken. Er is binnen de wegwerpbekertjes wel een voorkeur aan kartonnen bekertjes, omdat ze een beter aanvoelen voor je mond en beter te recyclen zijn. Daarnaast is de PE-coating de favoriet omdat deze geschikter is om te recyclen. De vraag is nu alleen: wat is nou beter, een wegwerpbekertje of een herbruikbare? Dit is natuurlijk een persoonlijke kwestie. Op het gebied van duurzaamheid verschillen ze in feite niet veel van elkaar omdat het afval van de wegwerpbekertjes gecompenseerd wordt door de ecologische voetafdruk van bijvoorbeeld een koffie mok van keramiek.