De gemiddelde levensduur verschilt sterk per koffieautomaat. Waar de ene machine soms wel 10 jaar mee gaat, kan de ander na enkele jaren al de geest geven. Factoren als de frequentie van het gebruik en de mate van onderhoud spelen allemaal een rol hierin. Maar hoe weet je nou dat jouw koffie automaat aan vervanging toe is? We hebben de 5 belangrijkste tekenen voor je op een rij gezet!
Er komt geen koffie meer uit
Oké, dit is natuurlijk een open deur intrappen, maar de reden is eigenlijk iets genuanceerder. Het kan om meerdere redenen zijn dat de koffieautomaat op kantoor geen koffie meer produceert. Zo kunnen er diverse onderdelen kapot zijn, zoals de maler van de bonen, de tank of de pomp.
Tenzij je garantie hebt op jouw automaat, of een koffie automaat van duizenden euro’s hebt, is het vaak beter om deze gewoon te laten vervangen. De reparatiekosten kunnen vaak flink oplopen en één gebroken onderdeel is vaak niet de laatste. Stel de problemen niet uit – en laat de kosten niet langzaam oplopen – en schaf gewoon een nieuwe koffie automaat aan wanneer deze tekenen van verval begint te vertonen.
De smaak verandert
Smaakt de koffie op werk ineens anders? Dit kan meerdere redenen hebben. Allereerst kan het zijn dat je net je tanden hebt gepoetst, maar wanneer dit niet het geval is, kan dit één van de eerste tekenen zijn dat jouw koffieautomaat zo langzamerhand aan vervanging toe is.
Wanneer een koffieautomaat te oud wordt, uit dit zich op meerdere vlakken. Zo kan het zijn dat het warmte element niet helemaal meer werkt. Dit uit zich vaak in een zure smaak (hieronder meer daarover). Ook kan het simpelweg zijn dat de machine niet goed onderhouden is, waardoor kalk en andere viezigheid invloed uitoefent op de smaak. Buiten dat dit zeer ongezond is, is het ook niet echt lekker.
Het water wordt niet meer warm
Eén van de meest voorkomende problemen bij een oude koffieautomaat is het langzaam zwakker worden van het warmte element. Goede koffie mag niet boven de 96 graden Celsius worden verwarmd, omdat de koffiebonen dan verbranden. Maar een te lage temperatuur is ook niet goed!
Wanneer koffiebonen niet genoeg worden verwarmd – onder de 65 graden Celsius – komt de smaak hiervan niet goed vrij. Het gevolg hiervan is slappe, waterige koffie, die soms zelfs een beetje zuur smaakt.
Het zwakker wordende warmte element vervangen is – als u al het juiste onderdeel kunt vinden – vaak een prijzige optie. Inclusief montage loopt de prijs al snel op richting de aanschafprijs van een nieuw apparaat. Het is daarom ook verstandig om deze gewoon te vervangen.
De koffie automaat is lek
Constante temperatuurschommelingen, gecombineerd met stromend water, maken dat op den duur zelfs de sterkste automaten versleten raken. Hierdoor kunnen na verloop van tijd bepaalde componenten losraken. De eerste tekenen van dit verschijnsel uiten zich vaak in de vorm van een lek; je ziet kleine plasjes (koffie)water rondom het apparaat ontstaan.
Een ander teken van verval kan in de volume van de kop koffie liggen. Wanneer je geen volledig bakkie krijgt, kan het lek ook aan de binnenkant zitten.
Wanneer de koffieautomaat lek is – in welke vorm dan ook – moet deze zo snel mogelijk vervangen worden. Wanneer je dit niet doet, loop je namelijk het risico om geëlektrocuteerd te worden.
De koffie automaat is verroest
Hoogwaardige koffie automaten zijn meestal gemaakt van roestvrij staal. Toch kan zelfs de beste machine op den duur het slachtoffer worden van langdurige blootstelling aan zuurstof, wat gaat reageren met het metaal, in de vorm van corrosie (roest).
Wanneer jouw fiets enige tekenen van roest vertoont, heeft dit geen directe gevolgen. Een koffie apparaat is echter een ander verhaal. Wanneer deze de eerste tekenen van roest begint te vertonen, wordt het zo langzamerhand tijd om deze te vervangen. Niet alleen kan roest de smaak van de koffie volledig verpesten, ook heeft een langdurige blootstelling aan roest niet echt een positieve werking op je gezondheid.
Al met al
Al met al zijn er diverse tekenen dat de koffie automaat op jouw werk aan vervanging toe is. Zo zijn roest, lekken, een defect warmte element of een veranderende smaak een eerste teken aan de wand. Wanneer er één of meerdere onderdelen hun gebreken beginnen te vertonen, is het sowieso niet aan te raden deze te vervangen. Buiten dat de kosten op den duur hoog op kunnen lopen, zal de kwaliteit niet meer hetzelfde zijn. Goedkoop is daarom vaak duurkoop.